Obrada i montaža slika

Jednostavan online alat (program na Internetu, na web stranici) za obradu slika je PIXLR ( https://pixlr.com/ ). Program ima nekoliko verzija:
jednostavniju verziju za osnovno uređivanje slika ( https://pixlr.com/x/ )

ili naprednu verziju s više mogućnosti obrade i montaže slika ( https://pixlr.com/editor/ )
i PIXLRexpress verziju ( https://pixlr.com/express/ )

Kako u PIXLReditoru dvije slike “stopiti” u jednu? Tj. kako napraviti fotomontažu? Evo postupka:

  1. Pronađi si i pripremi 2 slike koje želiš (fotomontažom) spojiti u jednu sliku: jedna slika će biti “pozadina” a jedna će biti “zalijepljena” na tu pozadinsku sliku. Pazi: druga sličica bi ti trebala biti s “bjelinom” uokolo tako da kasnije tu bjelinu lako možeš “izrezati”.
  2. Klikni ovdje na ovu poveznicu (link): https://pixlr.com/editor/ i otvorit će se web stranica na kojoj možeš raditi fotomontažu tj. obradu slika
  3. Odmah ti se ponudi izbornik da “otvoriš” prvu sliku. Otvori prvo onu koja će ti biti pozadina.
  4. Nakon toga idi u izborniku na SLOJ > Otvori sliku kao sloj… i onda izaberi onu drugu sliku koja će ti se “nalijepiti” na onu već otvorenu.
  5. Sad možeš ići u izborniku na UREDI > SLOBODNA TRANSFORMACIJA i onda će ti se pojaviti “točkice” na uglovima druge (prednje) slike i ako te točkice klikneš i držiš (lijevim) klikom miša i povlačiš, onda tu drugu sliku možeš povećavati već prema tome kako ti odgovara. Kad si odredio veličinu sličice, klikni bilo gdje i prihvati promjene klikom na gumbić OK.
  6. Možeš kliknuti na gumbić “Alat za premiještanje” (strelica sa +ićem), potom kliknuti i držati drugu sličicu (iz drugog sloja) i odnijeti je kamo ti odgovara.
  7. Uzmi alat zvan “magični štapić” i onda u drugoj slici (koju si lijepio na prvu sliku) klikni na bjelinu (koja je uokolo te druge sličice) i ta bjelina će dobiti “iscrtkane” obrube. Stisni tipku Delete na tipkovnici i bjelina će se obrisati.
  8. Sad tu sliku spremi: idi na Datoteka > Spremi… dodijeli naziv slici, … stisni U redu. Onda te pita kamo želiš spremiti tu sliku, pa odredi gdje i stisni Spremi. I to je to. Sad imaš sliku koju si napravio fotomontažom! :-) Čestitam.
  9. (Ako želiš, možeš potražiti ovu sliku na računalu i na nju klikni desni klik i odaberi “Postavi kao pozadinu radne površine”.)